Diş Teli Tedavisi İle İlgili Merak Edilenler

diş teli tedavisi
Diş teli tedavisi ; Diş tellerinin sadece çocuklar için olduğu zaman geride. Dişleriniz de ortodonti hakkına sahiptir. Parlak bir gülümseme ödül.

1. Yetişkinler neden diş telleri seçiyor?

Bunun çeşitli nedenleri var. Düz dişler ve azı dişleri sağlıklı, bakımlı bir görünümün bir parçasıdır, yani 2011’deki genel görüştür. Ebeveynler ve büyükanne ve büyükbabalar, çocuklarının (veya arkadaşlarının) üzerindeki diş tellerinin güzel sonuçlarını görür ve bunu da ister. Ayrıca, ortodonti alanındaki teknik gelişmeler çok hızlıdır ve gittikçe daha fazla olanak sağlamaktadır. Görünmez parantezler, tıpkı ortodonti fiyatlarının son yıllarda önemli ölçüde düştüğü gibi, parantez başlangıç ​​eşiğini düşürmektedir.

Artık yetişkin olarak diş teli takmak bir tabu değil. Dişhekimlerinin tutumları da değişti. Yetişkinlerdeki parantezlerin genellikle abartılı olduğunu buluyorlardı, şimdi bu konuda olumlu tavsiyelerde bulunuyorlar.

Dişlerin ve özellikle çenelerin anormal bir pozisyonu bazı durumlarda çene kaslarında ağrı, baş ağrısı ve boyun ağrısı gibi fiziksel şikayetlere neden olabilir. Bu durumda ortodonti için tıbbi bir neden vardır.

Yaşlılar için başka bir şey rol oynamaktadır. 1980’lerde 50 yaşın üzerindeki insanların yarısında takma dişler vardı. Daha iyi diş bakımı sayesinde, bu artık beşte birdir. Kısacası: dişlerinizin daha ileri yaşlarda düzleştirilmesini sağlar. Biraz şansla yirmi ya da otuz yıl boyunca kesinlikle keyfine varacaksınız. Son olarak, küçük bir grup yaşlı insan bir ortodontiste gider, çünkü dişleri düşme veya hastalıktan sonra hasar gördü, daha sonra işler çarpık hale geldi.

2. Bir ortodontist tüm gereksinimleri karşılayabilir mi?

Genellikle dişleri ve azı dişlerini düzleştirmekle ilgili olduğu sürece. Bu, çenelerin pozisyonu ile ilgili ciddi bir sorun varsa, örneğin büyük bir ısırma durumunda farklıdır. Çocuklarda çene büyümesi diş telleriyle etkilenebilir; yetişkinlerde bu artık mümkün değildir. Örneğin, ciddi bir ısırmayı düzeltmek için bir çene işlemi gerekir.

3. Yetişkinler için ne tür diş telleri vardır?

Yetişkinler neredeyse her zaman sabit bir braket alır, çünkü dişler ve azı dişleri her yöne hareket ettirilebilir (çıkarılabilir bir braketin aksine). Bu en iyi sonucu verir.

Şimdiye kadar en çok kullanılan toka dirseğidir (genellikle üstünde ve altında, ancak ikisinden biri de mümkündür). Özel bir tutkalla, klipsler (İngilizce terim: parantez) tüm dişlere ve azı dişlerine yapışır. Bir demir tel tokalardan geçer. Bu iplik, küçük lastik bantlarla tokalara tutturulur. Telin sabit basıncı nedeniyle, dişler hareket eder ve ayda yaklaşık bir milimetre seçer. Geleneksel olarak klipsler metaliktir, ancak günümüzde beyaz ve şeffaf olanlar da vardır. İkincisi neredeyse hiç görülmez ve yetişkinler için en çok kullanılır.

Yeni bir gelişme, kendiliğinden bağlanan klipsler, diğer bir deyişle: bir ipliğin tıklandığı klipsli klipsler. Bu durumda lastik bantlar gerekli değildir. Kendiliğinden bağlanan klipsler, ipliğin klipslerden geçmesini kolaylaştırır, böylece ortodontist bu arada daha az sıklıkta ayar yapmak zorundadır. Ayrıca, lastik bantları olmayan bir braketin temiz tutulması daha kolaydır.

Yeni bir şey, lingual brace: bir tür toka brace, ancak dişlerin içinde. Karmaşık teknoloji nedeniyle, iyi bir sonuç elde etmek daha uzun sürer. Ayrıca, braket ‘normal’ bir toka braketinden daha acı vericidir ve çok pahalıdır. Öte yandan, birisinin diş teli taktığı dışarıdan görünmez. Şu anda Hollanda’da dil desteklerini yerleştiren birkaç ortodontist var.

Nispeten yeni ve popüler bir yöntem şeffaf plastik braketlerdir (aynı zamanda üreticilerden birinin adı olan Invisalign olarak da bilinir). Diş taraması kullanan bir bilgisayar, tam olarak dişlerin üzerine oturan on beş ila otuz şeffaf kapak seti üretir. Her vaka iki ila üç hafta boyunca giyilir ve biraz farklı bir şekle sahiptir. Örneğin, kapaklar dişleri yavaşça doğru konuma iter. Plastik bir manşon, dişlere bir tokaya göre daha az odaklanmış kuvvet uyguladığından, yöntem sadece sınırlı sapmalar için uygundur.

Kapakların en büyük avantajı, neredeyse görünmez olmalarıdır. Dişlerinizi yerken ve fırçalarken de çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla popülerlik. Yine de birçok ortodontist bu braket şekliyle çalışmamayı tercih ediyor. Tedavi bir bilgisayar tarafından önceden tamamen hesaplandığından, bu arada hiçbir şey ayarlanamaz. Bu, nihai sonucun genellikle bir toka ile olduğundan daha az iyi olduğu anlamına gelir. Bu müşterinin hayal kırıklığına yol açabilir ve ortodontist için iyi bir arama kartı değildir. Diğer dezavantajlar daha uzun tedavi süresi ve yüksek maliyetlerdir.

4. Kaç yetişkinde kaşlı ayraç var?

Kesin sayı bilinmemektedir, ancak sayının hızla arttığı kesindir. Bu arada, tüm braket desteklerinin yüzde 10 ila 20’si 18 artıdır. Çoğu yirmili ve otuzlu yaşlarındadır, ancak eski parantez tutucularının (40 artı) sayısı da son birkaç yılda önemli ölçüde artmıştır.

5. Parantez koymak için maksimum yaş var mı?

Hayır. 60 yaşın üzerinde tedavi gören ortodontistler bile var. Kuşaklara başlamadan önce kemik, diş etleri, dişler ve azı dişlerinin sağlıklı olması gerektiği doğrudur. Bakteriler bir dirseğe (parçalarına) kolayca bağlanır. Sonuç olarak, örneğin, diş etlerinin iltihabı daha da kötüleşebilir.

Sigara içenler genellikle sürekli tahriş olmuş diş etlerine sahiptir. Onlara parantez koymak imkansız değildir, ancak daha zordur.

Başka bir şey, bazı ilaçların dişleri hareket ettirmeyi zorlaştırmasıdır. Bu özellikle bazı anti-enflamatuar ilaçlar, NSAID’ler için geçerlidir. Uzun süreli bir hasta olarak, bir ortodontist ilk önce hangi kaymanın mümkün olduğunu görmek için bir test desteği yerleştirir.

6. Hangi braketi ne zaman seçersiniz?

Bu, başlangıç ​​durumuna ve amaçlanan sonuca ve hastanın tercihine bağlıdır. Bir röportaj, röntgen ve alçı diş modellerine dayanarak, ortodontist kendisiyle istişare ederek belirli bir tipte parantez için seçim yapar.

7. Dıştan takmalı  braketi ne zaman takılmalıdır?

Asla yetişkinlerle. Dıştan takma ayraç, çenenin büyümesini etkilemek için kullanılır ve yetişkinlerde durum böyle değildir.

8. Diş telleri için diş hekimine ne zaman ve bir ortodontiste ne zaman gidersiniz?

Hollanda yasalarına göre sadece ortodontistler değil, dişhekimlerinin diş teli takmasına izin verilmektedir. Tüm diş hekimlerinin tahmini üçte biri ortodontik prosedürler uygulamaktadır. Genellikle kendilerini basit düzeltmelerle sınırlarlar.

Bir ortodontist, diş muayenesinden sonra dört yıl boyunca çalışmalarına devam eden bir uzmandır. Ortodonti yapan bir diş hekimi bunun için özel bir eğitim almamıştır. Dişhekimliği çalışmaları sırasında birkaç
hafta ortodonti eğitimi aldı .

Geniş deneyimi nedeniyle, birçok yetişkin bir ortodontist seçer. Bazıları dişçiye gitmeyi tercih eder, çünkü zaten onu tanıyor ve güveniyorlar. Başka bir neden, yakınlarda ortodontist olmaması veya bunun için bir bekleme listesinin olması olabilir.

Bir ortodontist tarafından konsültasyon veya tedavi için bir tavsiye mektubuna ihtiyacınız yoktur.

9. Altı aylık braket ile ilgili Reklamlar Doğru mu?

Akıllı bir pazarlama hilesi. Reklamlarda, altı ay içinde dişlerinizin garanti edildiği özel parantezler olduğu iddia edilmektedir. Ancak bu sadece başlangıç ​​durumunun ne kadar karmaşık olduğuna ve nihai hedefinizin ne olduğuna bağlıdır. Kısacası: garantili bir ‘altı aylık braket yoktur.

10. Tedavinin maliyeti nedir?

Ortodonti tedavisinde size uygun tedavi sürecini ve maaliyet hesaplamasını yapabilmek için öncelikle röntgen görmemiz gerekmektedir.

11. Sizin için ne kadar sürecek?

Ortalama dokuz – on sekiz ay. Sorun basitse, örneğin, hafif eğik bir ön diş, daha hızlı olabilir.

Araştırmalar, ortodontistlerin bir yetişkine çocukken iki kat daha fazla zaman harcadığını gösteriyor. Bunun nedeni, yetişkinlerdeki anormalliklerin genellikle daha karmaşık olmasıdır ve yetişkin dişlerde değişiklik yapmak için daha fazla çaba ve dolayısıyla daha fazla zaman gerektirir. Buna ek olarak, yetişkinler daha fazla açıklama ister ve sonuçta daha fazla talepte bulunur.

Bir tedavi sırasında, hasta her dört ila sekiz haftada bir muayene için gelir. Ortodontist daha sonra braketin tüm parçalarının hala sağlam olup olmadığını ve dişlerin ve azı dişlerinin hareketinin beklendiği gibi olup olmadığını kontrol eder. Gerekirse, braketi ayarlar. Dişlere daha fazla baskı uygulamak için düzenli olarak bir toka braketi ile yeni, daha güçlü bir diş yerleştirilir. Lastik bantlar aynı nedenden ötürü değiştirilmektedir.

12. Onunla bir şey yiyip içebilir misin?

Evet. Bununla birlikte, şekerleme gibi yapışkan bir şey yemek veya havuç veya elma gibi sert bir şeyi ısırmak, bir şeyin parantezlerde kırılma olasılığını artırır.

Sabit bir braket ile dişlerinizi temiz tutmak ekstra zordur. Ek olarak, yiyecek artıkları ve örneğin içeceklerden alınan şekerler, braket parçalarına kolayca yapışarak dişlerde daha hızlı deliklere neden olur. Bu nedenle dişleri diş telleriyle çok iyi fırçalamak çok önemlidir. Elektrikli diş fırçası tüm köşeler ve delikler arasında en iyisidir.

13. SGK Diş Teli Tedavisini Karşılıyor mu?

SGK diş teli tedavisi hizmeti sunmaktadır. Diş teli tedavisi kapsamında ortodonti uzmanları hizmet vermektedir. Diş teli tedavisi için öncelikli olarak bölgede mevcut olan mikropların temizlenmesi hedeflenir. Peşinden doktor tarafınca detaylı bir muayene yapılır ve diş telleri takılır. Tedavinin tüm aşamalarında tertipli olarak muayehaneye gitmek ve kontrolleri yapmak oldukça önemlidir. Devlet hastanesinden diş teli tedavisi almak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlar:

  • Toplumsal Güvenlik Kurumu aracılığı ile diş teli tedavisi hizmeti almak isteyen kişilerin 18 yaşından minik olması gerekmektedir.
  • 18 yaşından büyük olan vatandaşların diş teli tedavisi devlet tarafınca karşılanmamaktadır.
  • Diş teli tedavisi kapsamında kişinin harcamaları SGK tarafınca karşılanmaktadır. Sadece tedavi esnasında kullanılan malzemeler, şahıs tarafınca ödenmelidir. Extra donanım ve malzemeler indirimli olarak kişilerin sigortasından kesilmektedir.

Diş teli tedavisinden ücretsiz bir şekilde yararlanmak için 18 yaşlarının altındayken dişçiye başvurmak oldukça önemlidir. Devlet hastanelerinde diş teli tedavisi için bir yıl ya da iki yıl sonraya buluşma verilebilmektedir. Bu benzer biçimde durumlarda kişinin 18 yaşını geçmesi halinde, diş teli hizmetinden çıkarılması söz mevzusu olacaktır.

14. Sonuç sürüyor mu?

Önlem olmaksızın, hastaların yüzde 80’inin dişleri ve azı dişleri tedavi bittikten sonra tekrar kaymaktadır. Bunu önlemek için, birçok ortodontist alt ve üst dişlerin arkasına bir iplik (‘atel’ de denir) yapıştırır. Başka bir seçenek (en azından geceleri), tıpkı atel gibi dişleri ve azı dişlerini yerinde tutan şeffaf bir plastik plaka kullanmaktır.

15. Diş teli Tedavisinde Ağrı Olur mu?

Bu kişiden kişiye değişir. Hastalar özellikle ilk birkaç gün içinde yeni bir küme ayracı yaşayabilir. Genellikle ağrı bir hafta içinde kaybolur.

Ortodontist diş tellerini her ayarladığında, dişler birkaç gün daha hassas olabilir. Bu, braketin yerleştirildiğinden neredeyse her zaman daha azdır.

16. Bir ortodontistin iyi olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Ortodontistler , dişhekimliği çalışmalarından sonra dört yıllık uzmanlık eğitimini takip ettikleri, daha ileri eğitime tabi olmaları gerektiği ve meslektaşları tarafından bir kontrol için düzenli olarak ziyaret edildikleri anlamına gelir. Bütün bunlar işlerinin kalitesinin iyi olmasını sağlamak için. Ancak bu bir garanti değildir. Çoğu zaman diş telleri olan ve sonuçtan memnun olan insanlardan tavsiye istemek en iyisidir. Bu, çevrenizdeki insanlar olabilir, aynı zamanda internette ki bir forumdan da olabilir.

17. Diş telleri dışında başka seçenekler var mı?

Uzun bir süre bir parantez giymek istemiyorsanız veya diş problemi bir parantez (çok kısa bir diş, farklı renk) ile çözülemezse, dişler çok çarpık değilse – ‘yüzleri’ seçebilirsiniz. Bir ortodontist tarafından değil, (estetik) bir diş hekimi tarafından yerleştirilirler. Kaplamalarla tedavi için, istenen şekil ve renkteki porselen kalkanlar kendi dişlerinin üzerine yapıştırılır. Diğer bir olasılık, dişin üzerine diş renginde bir dolgu malzemesi (kompozit) uygulanmasıdır.

Diş Teli Tedavisi  ile ilgili bilgi ve randevu almak için bize ulaşabilirsiniz.

Leave comment

Mecidiyeköy

Şişli, İstanbul

0 544 856 8116

Telefon & WhatsApp

Çalışma Saatlerimiz

P.tesi - C.tes: 09:00 - 19:00

Mail

bilgi@estetikdentalimplant.com
× WhatsApp