Diş Eti Kanaması

Diş Eti Kanaması , tıbbi veya tıbbi olmayan bir ağız sağlığı sorununu gösterir. Hasta önce tıbbi olmayan tüm olası nedenleri araştırarak herhangi bir kanama diş eti örneğini çözmek için adımlar atmalıdır. Yaşam tarzı ve ağız sağlığı rutin davranışları göz ardı edilebildiğinde, hasta teşhis ve tedavi için bir diş hekiminden tıbbi yardım almalıdır.

Diş eti hastalığım var mı?

Kanama diş etleri, dişeti hastalığının erken uyarı işareti olabilir. Hastalar kanama diş etlerinin daha geniş bir tıbbi sorunun göstergesi olabileceğinden endişe duyuyorlardı.

Dişeti hastalığının yaygın belirtileri şunları içerir:

  • Geri çekilme diş etleri
  • Ağız kokusu (ve ağızda kötü bir tat)
  • Gevşek dişler veya ısırık hissinde bir değişiklik
  • Isırma sırasında daha da kötüleşebilecek dinlenme sırasında ağızda ağrı
  • Ayrıca renksiz hale gelebilen şişmiş diş etleri (genellikle koyu kırmızı)

Diş Eti Kanamalarına ne sebep olur?

Kanama diş etlerinin en yaygın nedeni genellikle diş eti iltihabına bağlı olsa da (aşağıdaki diş eti iltihabı tanımına bakınız), altta yatan çok daha ciddi bir sağlık durumu olabilir. Tıbbi durumlar zamanla gelişebilir, yani tedavi edilmeyen herhangi bir tıbbi kanama diş eti vakası, erken bir aşamada tedavi edilmezse kemik bozulmasına ve diş kaybına yol açabilir.

Tıbbi olmayan nedenler

Kanama diş etleri, bir dizi tekil veya örtüşen tıbbi olmayan nedenlere bağlanabilir. Bu, kanama diş etlerinin tıbbi müdahale gerektirmemesine rağmen, hastaların ağız sağlığına zarar veren herhangi bir alışkanlığı değiştirmeleri gerektiği anlamına gelir. Kontrol edilmeden bırakıldığında, ağız sağlığında kanama diş etlerine yol açan kötü seçimler enfeksiyonlara ve diğer daha ciddi tıbbi durumlara yükselebilir.

Kanama dişetlerinin tıbbi olmayan nedenlerine örnekler:

    • Bir süre diş ipi kullanmadıktan sonra diş ipi kullanmaya başlama

Hastaların bir süre diş ipi kullanmadıkları durumlarda, bakteriler dişler arasında birikebilir ve diş etlerini tahriş edebilir, bu da diş ipi başlarken şişlik ve kanamaya neden olabilir. Bu genellikle 2/3 gün boyunca özenle diş ipi kullandıktan sonra duracaktır.

    • Uygun olmayan protezler

Düzensiz bir ısırık ile sonuçlanan kötü takma protezleri dişeti dokusunu tahriş edebilir. Bu meydana geldiğinde, ağızda belirgin kanama ile sonuçlanan küçük laserasyonlar meydana gelebilir.

Çakışan yaşam tarzı sorunları, kanama diş etlerinin tıbbi olmayan nedenlerini şiddetlendirebilir. Dişeti hastaları arasında iki yaygın örtüşen konu sigara ve duygusal strestir.

  • Sigara içmek oral dokulardaki kan akışını daraltır – bu dişeti hastalığını maskeleyebilir, aynı zamanda dokunun iyileşmeyi teşvik etmek için normal yanıtını da engeller (aslında sigara içenlerde diş eti hastalığının ilerlemesini hızlandırır).
  • Duygusal stres, tükürük üretimi de dahil olmak üzere sindirim işlevlerini kapatarak enerjinin geçici olarak korunmasının sağlandığı bir kavga veya uçuş tepkisini tetikleyebilir. Ağzın düzenli olarak tükürük ile ‘yıkanmadığı’ durumlarda, enfeksiyonlar daha olası hale gelir.

Kanama diş etlerinin tıbbi nedenleri

Kanama diş etlerinin tüm tıbbi olmayan açık nedenlerinin araştırıldığı ve reddedildiği durumlarda, altta yatan tıbbi neden belirlenmelidir. Kanama dişeti vakalarına bağlı tıbbi sorunlar, nispeten düz ileri tedavilerle ortak durumlardan, koşulların derinlemesine teşhisini gerektirebilecek çok daha ciddi nedenlere kadar değişir.

    • Diş eti iltihabı

Diş eti iltihabı, dişlerde plak birikiminin etkilerinden kaynaklanan diş etlerinin iltihaplanmasıdır. Plak, diş, diş eti ve kemiğe zararlı toksinler üreten yapışkan bir maddedir.

    • Periodontitis

Tedavi edilmeyen dişeti iltihabı vakaları, enfeksiyonun dişeti çizgisinin altına yayıldığı periodontitise (veya periodontal hastalığa) yol açabilir. Bu apse, dişin destekleyici yapılarının bozulmasına, gevşek dişlere ve diş kaybına yol açabilir.

    • C Vitamini Eksikliği

C vitamini, diş eti sağlığında önemli bir rol oynayan kollajen sentezine katkıda bulunur. Bu nedenle, diyetteki düşük C vitamini seviyeleri, temizlemeden hafifçe çalkalandığında diş etlerinin kanamasına neden olabilir (ancak bu, Batı ülkelerinde nadirdir).

    • Gebelik

Hamilelik * sırasındaki hormonal değişiklikler diş etlerinin iltihaplanmasına neden olabilir, bu da kesiklere, kanamaya ve enfeksiyona (diş eti iltihabı) daha yüksek duyarlılık anlamına gelir.

Diş etlerinin iltihaplanması, ergenlik, adet kanaması, menopoz sırasında veya bazı kişilerde oral doğum kontrolüne reaksiyon olarak hormonal değişikliklerden de kaynaklanabilir.

Diş Eti Kanaması ve Diş Eti hastalıkları nasıl önlenir

Diş eti kanaması  ve diş eti hastalığının etkilerinden kaçınmak veya tersine çevirmek için temel tavsiye, ağız hijyenini içeren yüksek kişisel refah seviyelerini korumaktır.

Diş eti kanamasını önlemek için tavsiye:

  • Yedikten sonra su için
  • Düzenli bir fırçalama ve diş arası temizleme rutini geliştirin
  • Dengeli bir diyet yiyin – yeterli C vitamini ve kalsiyum almanızı sağlar
  • Rahatlayın – yüksek stres hormonu kortizol seviyeleri kötü ağız sağlığına katkıda bulunabilir
  • Günde iki kez fırçalayın – fırça 45 derece açıyla iki dakika devam ederek kısa dairesel hareketler (diş eti çizgisinden başlayarak) kullanın

Estetik Dental Implant

Diş Teli İstanbul

Leave comment

Mecidiyeköy

Şişli, İstanbul

0 544 856 8116

Telefon & WhatsApp

Çalışma Saatlerimiz

P.tesi - C.tes: 09:00 - 19:00

Mail

bilgi@estetikdentalimplant.com
× WhatsApp