Hamilelik ve Diş eti Hastalığı

Hamilelik ve diş eti hastalığı

Hamilelik ve Diş eti Hastalığı  ; Hamilelik, bazı kadınlarda diş eti hastalığı ve artan diş çürüğü riski dahil olmak üzere diş sorunlarına yol açabilir. Hamilelik sırasında artan hormonlarınız vücudunuzun plağa (dişlerinizdeki mikrop tabakası) tepkisini etkileyebilir. Tek başına hamilelik dişlerinize otomatik olarak zarar vermez ve bir kadını her bebek için kayıp bir diş beklemesi konusunda uyaran yaşlı eşlerin hikayesi yanlıştır. Gebelikte annenin kalsiyum alımı yetersizse, dişleri değil kemikleri büyüyen bebeğinin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu sağlayacaktır ve bu kalsiyum kaybı emzirme kesildikten sonra hızla telafi edilir.

Ancak hamileliğin talepleri bazı kadınlarda belirli diş sorunlarına yol açabilir. Evde uygun hijyen ve diş hekiminizden profesyonel yardım alarak, dişleriniz hamilelik boyunca sağlıklı kalmalı ve ilgili hamilelik ve diş eti hastalığı sorunlarının etkisini azaltmalıdır.

Gebelik dişeti iltihabı nedir?

Dişlerinizi fırçaladıysanız veya diş ipi kullandıysanız ve önemli miktarda kan, ağrı veya şişlik fark ettiyseniz, diş eti iltihabınız olabilir. Hamilelik sırasında progesteron hormon seviyeniz yüksektir ve bu artış diş etlerinize saldırabilecek bakteri plağını geliştirmeye daha yatkın hale getirir.

Diş eti iltihabının belirtileri şunları içerir:

  • şişmiş diş etleri
  • hassas, kabarık diş etleri
  • diş eti kanaması
  • diş etleri çekilmesi
  • kırmızı diş etleri
  • ağız kokusu

Gebelikte diş eti iltihabı en sık 2. ve 8. aylar arasında gelişir ve üçüncü trimesterde zirveye ulaşabilir. Hamile kadınlar da hem diş çürümesi hem de gevşek diş riskiyle karşı karşıyadır ve diş hekiminiz, genel ağız sağlığınızı değerlendirmek ve hamilelikteki diş eti hastalığının artmasını önlemek için ikinci veya üçüncü trimesterde bir temizlik randevusu ayarlamanızı tavsiye edebilir.

Kusma ve dişlerinize olan etkileri

Sabah bulantısının dişlere zarar vermesinin nedeni mide bulantısı ve kusmanın mideden ağza asit getirmesidir. Sağlıklı mideler, sindirim sürecinin önemli bir parçası olarak yiyecekleri parçalayan asitle doldurulur. Ancak bu asidin midede kalması gerekiyor. Mide asidinin pH’ı 1.5-3.5’tir ve bunun tersine, sağlıklı bir ağız pH’ı nötrün biraz üzerinde 7.1-7.5 aralığındadır. Dişler bu pH değerinde güçlü kalabilir ancak dişlerimizi örten mine, pH 5.5 veya altına düştüğünde zayıflamaya başlar.

Kişi kustuğunda, midedeki asit yemek borusundan yukarı çekilir ve ağza doğru çekilir ve bu mide asidi, mine hasarı için pH eşiğinin çok altındadır. Ağız tekrar tekrar bu kadar düşük pH’lı bu güçlü aside maruz kaldığında, diş minesi zayıflar ve aşınmaya başlayabilir.

Mine erozyonu, asitlere maruz kalmanın neden olduğu dişlerin mine yüzeyinin kademeli olarak bozulmasıdır. Bu, limon suyu ve herhangi bir gazlı içecek gibi herhangi bir asidi içerir ve mide asidi bunlardan daha asidik olduğundan, daha kısa sürede daha fazla hasara neden olabilir. Diş minesi incelir ve hatta bazı bölgelerde ve ön dişlerde eksik kalır, bu da dişlerin yarı saydam veya “şeffaf” görünmesine neden olabilir. Arka dişlerde, mine dolgudan aşınarak dolguyu diş yüzeyinden daha uzun bırakabilir. İmplant Tedavisi

Hamileyken yemek istekleri

Bazı kadınlar hamileyken alışılmadık yiyecek istekleri (ve yiyeceklerden kaçınma) yaşarlar. Düzenli olarak şekerli atıştırmalıklar arzusu diş çürümesi riskinizi artırabilir. Bunun yerine düşük şekerli yiyecekleri atıştırmaya çalışın, ancak tatlılık dışında hiçbir şey özleminizi tatmin etmeyecekse, bazen taze meyveler gibi daha sağlıklı seçenekleri tercih etmeye çalışın. Ağzınızı suyla veya alkolsüz bir gargara ile çalkalayın veya şekerli atıştırmalıklar yedikten sonra dişlerinizi fırçalayın.

Dişlerinizde veya diş etlerinizde derhal ele alınması gerektiğini düşündüğünüz herhangi bir değişiklik fark ettiyseniz, diş hekiminizle iletişime geçin. Arkadaşlarınıza ve ailenize söylememiş olsanız bile diş hekiminize hamileliğinizi anlatın. En iyi bakımı alabilmeniz için bu bilgiler önemlidir. Ayrıca hamileliğiniz sırasında düzenli olarak planlanan temizlik işlemlerine devam etmeli ve diş hekiminize daha sık ziyaretler tavsiye edip etmediklerini sormalısınız.

Hamilelik ve diş eti hastalıkları ve nasıl yardımcı olabileceğimiz hakkında daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin .

Leave comment

Mecidiyeköy

Şişli, İstanbul

0 544 856 8116

Telefon & WhatsApp

Çalışma Saatlerimiz

P.tesi - C.tes: 09:00 - 19:00

Mail

bilgi@estetikdentalimplant.com
× WhatsApp