Kırık Diş Tedavisi ; kırık dişler, çok sık rastlanan diş yaralanması türüdür. Diş minesi kemiklerden daha güçlüdür ve size ömür boyu dayanması için yapılmıştır, ancak bazen kazalar olabilir. Düşme, spor yapma ve hatta patlamış mısır çekirdeği gibi sert bir şeyi ısırmaktan kaynaklanan aşırı travma dişleri çatlatabilir, kırabilir veya kırabilir.
Bir dişi kırdığınızda veya kırdığınızda, normalde onu olur olmaz fark edeceksiniz. Çoğu insan, özellikle yiyecekleri çiğnerken veya ısırırken, bir dişini kırdığında ağrı hisseder. Mola olur olmaz ağrı hissetmek de oldukça normaldir. Bazen bir dişi kırabilir veya kırabilir ve hemen fark etmeyebilirsiniz. Bunun nedeni, yaralanma veya kopma meydana geldiğinde herhangi bir acı hissetmemenizdir.
Ağrının yanı sıra, sıcak, soğuk veya tatlı yiyeceklere karşı hassasiyet ve ayrıca etkilenen dişin çevresindeki diş etinde şişme de hissedebilirsiniz. Bir dişi kırdığınızda veya kırdığınızda, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine gitmelisiniz. Şiddetli ağrı için veya kırık bir dişten kanamanız varsa, bir diş hekiminden acil bir acil randevu almanızı öneririz.
Diş Kırılma Nedenleri
Bir dişi birçok farklı şekilde kırabilir veya kırabilirsiniz. Sonuçta bu yaygın bir diş yaralanması. Fındık veya sert şeker gibi sert bir şeyi ısırmak veya çiğnemek kadar kolay olabilir.
Bir kazadan veya spor yaralanmasından dolayı bir dişi kırmak veya yontmak da yaygındır.
Kırık bir dişin diğer nedenleri şunları içerebilir:
- Dişlerini gıcırdatmak
- Dişi zayıflatan büyük dolgular
- Yaş veya aşınma ve yıpranma – çoğu diş yongası veya kırılması 50 yaş ve üstü kişilerde görülür.
Kırık Diş Tedavisi için seçenekler:
1. Taç
Kuronlar, etkilenen kısmın tamamını kaplamak için yararlı olabilir. Kırık dişler için uygun bir çözümdür. Kaplamalardan daha kalındır ve dişin şeklini ve görünümünü eski haline getirir. Tipik olarak kronlar metal, porselen ve seramikten yapılır. Diş hekimleri, çürük veya kırılmış dişleri düzeltmenin veya eski haline getirmenin en güvenli seçenek olduğunu düşünüyor.
2. Kaplamalar
Özel yapım renkli kabuklarda porselen veya kompozit reçine malzemesi kullanılır. Kaplama, gülüşünüzü iyileştirmek için en popüler kozmetik, onarıcı çözümdür. Gülümsemekten çekingen hissetmenizin nedeni diş kaybı ise, veneerler en iyi seçenektir. Diş işlemi, diş ve kozmetik sorunları ele almayı amaçlamaktadır.
3. Diş implantı
Kırık dişleri, özellikle de diş eti çizgisine yakın dişleri eski haline getirmek için kullanılan kapsamlı bir prosedürdür. Diş hekimlerinin kırık dişi çıkarıp bir implantı sabitlediği basit bir işlemdir.
4. Yapıştırma
Birçok diş hekimi, yapıştırmayı hasarlı diş için en az ilgili diş prosedürü olarak görür. Diş hekimleri, dişin görünümünü düzeltmek ve iyileştirmek için karmaşık olmayan bir kompozit malzeme çipi kullanır. Mavi ışık daha sonra kompozit kalıplamayı sertleştirir ve dişi sabitler.
5. Kök kanalı
Hem kırılmış hem de çatlamış dişler, diş boşluğunda gelişen enfeksiyöz pulpaya yol açabilir. Diş hekimleri böyle bir durumda kırılan dişleri tedavi etmek için kanal tedavisi önerirler. Önce enfeksiyonu temizler ve ardından enfeksiyonun yayılmasını önlemek için bir taç yerleştirirler.
6. Dolgu
Dolgular, diş hekimlerinin kırık dişleri onarmak için kullandıkları en güvenli diş prosedürlerindendir. Diş hekimi, çatlamış veya kırılmış dişleri restoratif materyali kullanarak geçici olarak düzeltir. Dişinizde çürük varsa diş işlemi faydalıdır. Ağrısız ve düşük maliyetlidir.
7. Diş dolgu macunları
Diş deliklerini düzeltmek için ideal olan diş dolgu macunları, enfekte ve çatlamış dişinizi korur. Sızdırmazlık malzemeleri ayrıca dişlerinize zarar veren çürüğe neden olan bakterilere karşı bariyer görevi görür. Diş hekiminiz, ahlaki değerinizin ve küçük azı dişlerinizin arka tarafına bir diş macunu yerleştirir.
Sonuç olarak, çatlamış, kırılmış veya yontulmuş bir diş acil bir diş sağlığı sorunu olabilir. Mümkün olduğunca erken bir diş hekimine başvurmak çok önemlidir. Hastalar hasarlı bir diş fark ettiklerinde diş hekimlerini aramaktan çekinmemelidir. Bu, diş tedavisi için uygun seçeneği keşfetmelerine yardımcı olabilir. Yukarıda belirtilen prosedürler, en iyi seçeneğe karar vermenize yardımcı olacaktır.