Alt Çene Geriliği Ameliyatı ; Bir kişinin çenesi veya çeneleri normal şekilde büyümediğinde veya gelişmediğinde, işlevleri ve yüz görünümü etkilenebilir. Bu durum çene hizalaması, konuşma ve yeme sorunlarına neden olabilir.
Düzeltici çene cerrahisi (Ortognatik cerrahi), dişleri ve çeneleri daha dengeli, işlevsel ve sağlıklı, dişlerin normal bir şekilde birleştiği yeni bir konuma taşır. Dişlerin doğru pozisyona hareket ettirilebilmesi için ameliyatla birlikte ortodonti (diş teli) gerekir.
Alt Çene Geriliği Ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, sormanız gereken birçok soru olabilir ve bu tedaviye devam etme kararına kadar geçen süreçten haberdar olmak isteyebilirsiniz.
Alt Çene Geriliği Ameliyatı, ağız diş ve çene cerrahisinin uzmanlık dalıdır ve genellikle sabit diş telleriyle ortodontik tedaviyle birlikte uygulanır. Ağzın, yüzün ve dişlerin hem işlevini hem de görünümünü iyileştirmek amacıyla hizalamalarını ve konumlarını değiştirmek amacıyla çenelerin modifikasyonunu içerir.
En iyi sonuçları elde etmek için ortodonti ve ortognatik cerrahi, uzman bir ortodontist ve ağız, diş ve çene cerrahının birlikte hareket ettiği ortaklaşa planlanmalıdır.
Neyi içeriyor?
Ameliyattan önce sabit diş teli takmanız gereken bir süreye ihtiyacınız olacaktır. Ortodontik tedavinin ortasında, ameliyat siz uyurken genel anestezi altında uzman cerrah tarafından gerçekleştirilir. Genellikle 2-5 gece hastanede kalmayı gerektirir.
Ortognatik cerrahi operasyonu sırasında neler yapıyorsunuz?
Ameliyatın ayrıntıları ısırma durumunuza bağlı olacaktır ve ağız, diş ve çene cerrahınız tarafından açıklanacaktır. Cerrahi, üst ve/veya alt çenenin/çenelerin bir kısmının/parçalarının yeniden konumlandırılmasını amaçlamaktadır.
Yara izi bırakıyor mu?
Ortognatik cerrahinin çoğunluğu ağız içinde yapıldığından, tek yara izi diş eti çizginiz boyunca ağız içinde küçük beyaz çizgiler olacaktır.
Ameliyattan sonra nasıl hissedeceğim?
Anesteziden uyandığınızda, uykulu, şişmiş ve ağız çevresinde ve yüz çevresinde ağrı hissedeceksiniz. Yüzün bazı bölgeleri geçici olarak uyuşukluk hissedebilir. Birkaç gün ağzınızı tam olarak açmak mümkün olmayacaktır.
Bir veya iki gün içinde ayağa kalkmalısınız ve bir ay içinde normal rutininize dönmelisiniz.
Ortognatik cerrahi sonrasında ne kadar süre hastanede kalmam gerekecek?
Genellikle 2-5 gün.
Ortognatik cerrahi sonrası iyileşmek için işten/eğitimden ne kadar süre ayrılmam gerekecek?
Yaklaşık 3-4 hafta.