Dental Bonding, dişleri eski haline getirmek için kullanılan bir prosedürdür. Diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır, çünkü çeşitli kusurları ustaca düzeltir – dişler arasındaki mesafeler, kırılmalar, boyut, şekil ve renk.
Dental bonding, dişlerin doğal rengine yakın malzemeler kullanan muhafazakar ve etkili bir çözümdür. Sözde “kompozitler”, bunların kolayca şekillendirilmesine ve sorunlu dişlere mükemmel bir şekilde oturmasına izin verir.
Bonding, gülüşün estetik olarak düzeltilmesini başarılı bir şekilde sağlar, ancak yaralanma sonrası oluşan kırıklar, kötü yerleştirilmiş dolgular ve daha fazlası gibi çeşitli sorunların tedavisinde ve giderilmesinde de etkilidir. Prosedür, bir diş ve birkaç diş için eşit derecede uygundur.
Hangi durumlarda yapılır?
Bonding, küçük ve küçük kusurları gidermek için uygundur. İyi ağız hijyeni dışında işlemden önce yerine getirilmesi gereken özel bir gereklilik yoktur. Daha özel bazı durumlarda dişin yapısı için bir ön tasarım hazırlamak gerekir. Daha sonra tüm süreç ve beklenen sonuç hasta ile tartışılmalıdır.
Ön dişler arasındaki mesafenin kapatılması gerektiğinde veya çeşitli çentikli kenarların düzeltilmesi gerektiğinde diş bonding uygulanabilir. Yöntem, şekli ve boyutunun değişmesi gerektiğinde yanlış diş oranı için uygundur. Mükemmel bir çözüm, dişlerde koyulaşma ve diğer hoş olmayan lekeler olduğunda rengi eski haline getirmektir.
Ön dişlerin yapıştırılması, mükemmel estetik niteliklerle kullanılan kompozit malzeme sayesinde benzersiz bir etki sağlar. Bu, dişin doğal yapısının özelliği olan ışığın başarılı bir şekilde iletilmesini sağlar. Geleneksel malzemeler bu kalitede diş restorasyonu sağlayamaz.
Yapıştırma veya kaplama?
Bağlayıcı dişler ve kaplamalar arasında birçok fark vardır, bunların başlıcaları şunlardır:
- Malzeme
- Gücü
- İstilacılık
- Dayanıklılık
- Fiyat
Seramik veya porselen kaplamalar zamanla çok daha dayanıklıdır. Yiyecek ve içeceklerden etkilenmezler, renk değiştirmezler ve doğrudan yaşam tarzına bağlı değildirler. Ancak çok daha istilacı bir yöntemdir. Yapıştırma ile geri yüklerken, dişler keskinleştirilmez veya gerekirse minimumdur.
Diş yapıştırma, kaplamalara göre daha düşük maliyet nedeniyle tercih edilen seçenektir. Diğer bir avantaj, gerçekleştiği hızdır. Tüm işlem diş hekimi koltuğuna oturarak tamamlanabilir. Fotopolimer malzemenin diş veya diş arası boşluklara yerleştirilmesinin rahatsızlığa neden olmaması da önemlidir.
Bazen pratikte farklı yöntemleri birleştirmek gerekir – diş tellerinden sonra yapıştırma, diş tellerinden sonra kaplama veya kaplamalarla yapıştırma.
Prosedür nedir ?
Her şey dişlerinizi cilalamak ve fırçalamakla başlar. Daha sonra izole edilirler ve çürük veya eski dolgular varsa çıkarılır. Bunu asitle muamele, suyla yıkama ve kurutma izler. Ancak o zaman sıvı bir polimer olan bağ yerleştirilir. Dişlerin gözeneklerine nüfuz eder ve yönlendirilen mavi ışık altında sertleşir.
Her şey kademeli olarak gerçekleşir, birkaç uygulamada, polimer gibi küçülme kabiliyetine sahiptir. Son olarak, istenen efekti elde etmek için çeşitli silgiler, diskler ve fırçalarla cilalayın. Bu restorasyonun sonudur ve sonuç hemen görülebilir.
Bir diş yapıştırma işleminin ne kadar süreceği, hem profesyonelce uygulanan işleme hem de herkesin ağız hijyeni için gösterdiği özene bağlıdır. Renk bozulması, parlaklık kaybı ve diğerleri gibi zaman içinde meydana gelen değişiklikler, tamamen düzeltilebilir.
Dental Bonding Türleri
Bağlama tekniği olumlu görüşlere ve incelemelere sahiptir ve giderek daha fazla kullanılmaktadır. Farklı diş yapıştırma türleri vardır, bunların başlıcaları şunlardır:
Diş yapımı ve çürük tedavisi. Bu, yöntemin en yaygın uygulamasıdır. Sorunlu dişler görünür olsun, hastalar güzel ve estetik açıdan hoş bir restorasyonu tercih eder.
Dişler arası mesafeyi gizleyin. Ayrıca en yaygın prosedürlerden biri. Hasta değişiklik isterse diş şeklindeki değişiklik ile kombine edilebilir.
Kesme kenarı restorasyonu. Genellikle benzer bir problem yaşla birlikte ortaya çıkar. Dişleri uzatmak genellikle ısırığı düzeltmek için yapılır.
Renk dönüşü. Travma veya tedaviden sonra lekeli dişlerin düzeltilmesi gerekebilir. Opak fotopolimer kütleler kullanılır.
Pim yapısı. Kök sağlıklı olduğunda, kanal doldurulduğunda ve sadece taç yok edildiğinde uygulanır.
Diş yokluğunda. Eksik bir dişi restore etmeye yarayan sözde yapışkan köprü yapılır.
Periodontitis ile. Periodontiyum hasar gördüğünde dişler yerinden oynar ve sallanır. Hastalık ilerledikçe, sık sık ayarlamalar gerekir.
Splintleme. Bir veya daha fazla dişin hareket kabiliyeti yüksek olduğunda kullanılır.
Isırık düzeltme. Yöntem, ısırığın yükseltilmesi gerektiğinde iyi sonuçlar verir.
Tam değişiklik. Hastalar dişlerinin rengini, şeklini ve uzunluğunu aynı anda değiştirmek isterler. Kompozit kaplamalar kurtarmaya geliyor.
Neden Dental Bonding seçmelisiniz?
Diş hekimliğinde doğrudan geri kazanım için malzeme üreticileri hararetli bir yarış içinde çalışıyor. Sürekli gelişen özelliklere sahip fotopolimerler de dahil olmak üzere ürünler sürekli olarak piyasada görünmektedir. Daha yüksek dayanıklılık ve daha iyi estetiği garanti ederler.
Ünlü Hollywood gülüşü bile bağlanma ile elde edilebilir. Birçoğu için çığlık atan beyaz ve düz dişler doğal değildir, ancak göz alıcı bir gülümseme isteyen yeterince var. Hollywood gülüşü geleneksel olarak porselen veneerler yerleştirilerek elde edilir ancak özel beyazlatılmış renge sahip fotopolimerden yapılanlarla da yapılabilir.
Bonding, bir veya daha fazla dişi hızlı bir şekilde eski haline getirmenin uygun ve ekonomik bir yoludur. Makul fiyatlı olması faydalı olabileceği durumlarda tercih edilmesini sağlar.