Diş Eti Enfeksiyonu

Diş eti enfeksiyonu belirtileri ağrı, şişme ve kanamayı içerir. Durum birçok farklı durumdan kaynaklanabilir – bu makale, diş eti enfeksiyonu belirtileri ve semptomları, kısmen patlak veya erimemiş bilgelik dişleri, diş çıkarıldıktan sonra enfeksiyonlar, periodontal hastalık, nekrotizan ülseratif diş eti iltihabı (NUG) ve viral enfeksiyonlar gibi konuları kapsayacaktır.

Dişeti Enfeksiyonu Belirtileri ve Belirtileri

Diş eti enfeksiyonu ve dişeti hastalığının belirtileri ve semptomları çok çeşitlidir ve alternatif konulara bağlı görünebilir, yani hareket zamanı hasta tarafından geri konabilir.

Örneğin, ergenlik, hamilelik, menopoz sırasında veya reçeteli ilaçlar (oral kontraseptif hap dahil) alınırken hormonal değişikliklerin, bazı diş eti enfeksiyonu semptomlarını (örn. Kanama diş etleri) yansıtan ağız sağlığı üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir.

Bu nedenle, hastalar konunun geçici olduğuna inanarak hareket etmemeyi seçebilirler. Bununla birlikte, hızlı hareket etmek ağız sağlığı sorunlarının gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Dişeti enfeksiyonu belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Ağrı ve lokalize şişme *
  • Kızarıklık (yani diş etlerinde renk değişikliği)
  • Açıklanamayan ağız kokusu veya ağızda kötü bir tat
  • Fırçalarken tükürükteki kan veya gün boyunca ağızdaki kanın tadı
  • Diş etlerinin çekilmesi, genellikle diş etinin altında oturan diş kökünü belirgin şekilde ortaya çıkarma

* Isırırken şişmeye yakın dişlerde ağrı görülebilir. Trismus (ağzı açma / kapamada sertlik, kilit çene olarak da bilinir) de oluşabilir.

Akılsız dişler ve diş eti enfeksiyonu

Bilgelik dişleri üçüncü azı dişleri olarak da bilinir – azı dişleri ağzın arkasındaki büyük düz ‘çiğneme’ dişleridir. Bilgelik dişleri genellikle geç ergenlik döneminde ortaya çıkar, ancak ağızda dişi alacak kadar yer olmadığı zaman komplikasyonlar ortaya çıkar. Bu, dişin kısmen patladığını veya patlamasını tamamen engellediği anlamına gelebilir.

    • Kısmi bilgelik diş patlaması ve diş eti enfeksiyonu

Bir yirmilik dişin tamamen patlaması engellenirse (örneğin, ikinci bir molara bastırılarak), kısmi püskürme sıkışık alanı temiz tutmakta zorluklara neden olabilir. Bu, perikoronit olasılığını artırır (dişetinin etkilenen bölgesinde bakteri birikimi, enfeksiyon riskini arttırır).

Kısmi bir patlama da operculum adı verilen küçük bir sakız flebinin gelişmesine yol açabilir (kısmen yeni dişi kaplar). Bu sakız kanadı, düzenli olarak iyice temizlenmezse bölgede biriken ve diş eti enfeksiyonuna yol açan bakteriler için ideal örtü ve üreme alanı sağlar.

    • Akılsız diş ve diş eti enfeksiyonu

Yirmilik diş çenenin içindeki bir kese içinde gelişir. Diş patlamazsa, kese sıvı ile dolabilir ve bir kist oluşturabilir. Tedavi edilmediği takdirde, bu kist çene kemiğine, çevresindeki dişlere, dişeti dokusuna zarar verebilir ve diş eti enfeksiyonuna yol açabilir. Nadir durumlarda, kesintisiz bir bilgelik dişinin bir sonucu olarak bir tümör de gelişebilir.

Kısmen püsküren veya püskürmeyen bir bilgelik dişinin belirtileri arasında yüzün etkilenen tarafında şişme, çevresindeki kaslarda spazmlar ve çenenin altındaki şişmiş lenf düğümleri bulunur. Daha sonraki komplikasyonların ve dişeti enfeksiyonunun daha ciddi geri dönüşü olmayan sorunlara yol açmamasını sağlamak için bu semptomlar hemen bir diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir.

Diş çıkarma ve diş eti enfeksiyonu sonrası enfeksiyonlar

Diş çıkarma, aşırı kalabalık ve diş çürümesi gibi tipik faktörlerle, çok çeşitli koşullar altında gerçekleştirilebilir. Bir diş çıkarıldığında, diş eti enfeksiyonu riskini azaltmak için sokette pıhtı oluşmasına izin verilmelidir. Ağız cerrahı hastaya dişeti enfeksiyonu riskini azaltma yöntemleri konusunda tavsiyede bulunacaktır.

Diş çıkarıldıktan sonra dişeti enfeksiyonu riskini azaltma yöntemleri şunları içerir:

  • Bir gazlı bez sağlanacaktır – pedi sadece kanla doyurulduğunda değiştirin. Son ped, pıhtı soket içinde oluşması için dört saate kadar hızda bırakılmalıdır.
  • Ağzınızı 24 saat boyunca yıkamayın (bu, henüz tam olarak oluşmamış bir pıhtıyı yanlışlıkla yerinden çıkarma olasılığını azaltacaktır).
  • İyileşme sürecinde sert yiyeceklerden kaçının – sakızın iyileşmesine izin vermek için yumuşak yiyeceklere yapışır.
  • Düz uzanmak kanamanın durma süresini uzatabilir. Uyurken, başınızı hafifçe desteklemek için yastıklar kullanın.
  • Dişleri her zamanki gibi temizleyin ve dili temizleyin – çıkarma yerini fırçalamaktan kaçının.

Dişlerin çıkarılması 24 saate kadar aralıklı kanama, şişme ve ağrı ile sonuçlanabilir. Dört saatten daha uzun bir süre şiddetli ağrı devam ederse daima diş hekimine danışın.

Periodontal hastalık ve diş eti enfeksiyonu

Ağızda bakteri birikmesinin dişeti tahrişine ve şişmesine yol açtığı, dişeti dişten uzağa çektiği ve bakterilerin gelişebileceği cepler açtığı ileri dişeti hastalığı ortaya çıkar. Bakteriyel enfeksiyonun diş eti çizgisinin altına yayıldığı durumlarda, diş eti, diş ve dişi destekleyen yapıları etkileyen periodontal hastalık (veya periodontitis) devreye girer.

Periodontal hastalığın tedavi edilmediği durumlarda, etkilenen bölgedeki alveolar kemik – veya çene kemiği – kademeli olarak parçalanır. Diş hekimi, etkilenen dişten plak ve diş taşı çıkarır ve fırçalamayı (potansiyel olarak diş arası fırçanın kullanımını içerir) ve diş ipini içeren düzenli bir temizlik rutini hakkında tavsiyelerde bulunur.

Nekrotizan ülseratif diş eti iltihabı (NUG) ve dişeti hastalığı

‘Nekroz’, canlı dokunun ölümünü tanımlamak için kullanılan tıbbi bir terimdir. Nekrotizan ülseratif diş eti iltihabı (NUG) diş etlerini etkileyen bir tür periodontal hastalıktır. NUG dişeti hastalığı ve dişler arasındaki dişeti yapısının kaybı ile ilişkilidir. Hastalar çiğneme sırasında kötüleşen ağrı belirtileri ve rastgele veya yemek yerken / fırçalarken ortaya çıkabilecek kanamaları bildirir. NUG ayrıca ateş ve ağızda kötü bir tat veya kötü nefes ile de ilişkilidir.

Tedavi edilmediği takdirde, bu durum sakız yapısının kaybının dişlerin gevşemesine ve hatta kemiğe maruz kalmasına neden olduğu nekrotizan periodontitise ilerleyebilir.

NUG vakaları mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir. İlk tedaviler ağrı kesici, antiseptik ağız durulamalarını ve antibiyotikleri, ardından gerektiğinde cerrahi prosedürleri içerebilir – örn. Diş etiektomi (dişeti dokusunun çıkarılması) veya diş eti iltihabı (diş etlerinin yeniden şekillendirilmesi). Diş Teli Tedavisi

Viral enfeksiyonlar ve dişeti hastalığı

Viral enfeksiyonlar da diş eti hastalığına yol açabilir. Örneğin, oral uçuk dudaklarda, yanak, damak ve diş etlerinde iltihap ve yara gibi semptomlara yol açabilir. Bu düşmanca bakteri birikimi, tedavi edilmezse dişeti hastalığına kolayca ilerleyebilir – oral herpes vakalarında her zaman diş yardımı isteyin (antiviral ilaçlar ve kremler virüsün yayılmasını durdurmaya ve iyileşmek için gereken toplam süreyi azaltmaya yardımcı olabilir). İmplant Tedavisi

Leave comment

Mecidiyeköy

Şişli, İstanbul

0 544 856 8116

Telefon & WhatsApp

Çalışma Saatlerimiz

P.tesi - C.tes: 09:00 - 19:00

Mail

bilgi@estetikdentalimplant.com
× WhatsApp