Diş İmplantı Çeşitleri ; İmplant tipleri arasında halihazırda birçok farklı çözüm bulunmaktadır. İmplant implantasyonu, dayanıklı ve estetik bir çözüm sağladığı için günümüzde en popüler diş prosedürlerinden biridir. İmplantasyon için, hastanın ihtiyaçları ve tıbbi durumu dikkate alınarak her durumda uygun implant ve yöntem belirlenir.
Dental implantlar iki ana türe ayrılır;
- tek fazlı ve
- iki aşamalı implantlardan bahsedebiliriz.
İki grup içinde birkaç kategori ve çeşitli implant türleri vardır. Bakalım ne olduklarını!
Tek fazlı implant
Tek fazlı bir implantın adı, implant kökü ve başının bir arada olduğunu gösterir. Bu durumda implantasyon için bir ameliyat yeterlidir, bu nedenle tedavi süresini önemli ölçüde kısaltır. Çoğu durumda, bu prosedür daha az ağrılıdır çünkü ikinci bir implant bırakma ameliyatına gerek yoktur. İyileşme sürecinin hızına bağlı olarak nihai sonuç yaklaşık 6-8 haftada elde edilebilir.
Tek fazlı bir implant içinde iki kategoriyi ayırıyoruz:
- kemiğe yerleştirilir ve
- çene kemiği tipi.
Subperiostal implant
Hastanın yeterli kemik miktarı ve kalitesi yoksa kemiğe bir implant yerleştirilmesi önerilir. Bu durumda diş etlerinin altına, çene kemiği üzerine bir yere pimlerin tutturulduğu bir çerçeve yerleştirilir. Daha sonra implant başının kısımları yani dişler bu pimlerin üzerine yerleştirilir.
Transosteal, çene kemiğinden geçen bir implant
Hastada çok az kaliteli kemik dokusu varsa, çene kemiğinden eskisine benzer bir implant geçirilmesi önerilir. Bu prosedürde, çene kemiği delinir ve ardından yerleştirilen sütunlar, U şeklinde bir çerçeve oluşturmak için çene kemiğinin altına metal bir plaka ile sabitlenir.
İki fazlı implant
Bu durumda protez protezi iki aşamalı bir işlemle gerçekleştirilebilir. İlk adım olarak doktor, implantı çene kemiğine yerleştirir ve ardından üstündeki diş eti dokusunu diker. Bunu uzun bir iyileşme ve ossifikasyon dönemi izler, bunun sonunda implantın boynunu çevreleyen diş eti tekrar ortaya çıkar. İkinci aşamada ise doktor protezi yapar.
Sen hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz All-on-4 tekniğine linke tıklayarak.
Diğer Diş İmplantı Çeşitleri
Çene kemiğine yerleştirilmiştir
Çene kemiğine yerleştirilmiş bir diş implantı, diş implantasyonunun en yaygın yöntemidir. Ancak bu, hastanın kemiğinin yeterli olmasını ve vücudunun yabancı cismi emebilmesini gerektirir. Bu kategoride, vida, silindir veya bıçak şeklindeki implantlar gibi birkaç tip vardır.
Geçici
Geçici implant, kalıcı implantın kemikleşme aşamasında kullanılır. Henüz katılaşmamış ve kemikleşmemiş implantların üzerindeki yükü hafifletmek için. Bu yapıldıktan sonra, geçici implant kolayca ve neredeyse ağrısız bir şekilde çıkarılabilir.
Hemen
Hasta diş çekimi sırasında zaten bir diş implantı yaptırmaya karar verdiyse ve tıbbi durumu ve kemiği iyi durumdaysa hemen implantasyon mümkündür. Bu durumda implant kökü, diş çekimi sırasında hemen yerleştirilir, böylece işlemlerin sayısı ve kemikleşme ve iyileşme süresinin uzunluğu azalır.
IHDE
İsviçre implantı olarak da bilinen IHDE implantı, en umutsuz vakalarda kullanılabilecek bir ani yükleme implantıdır. İmplantasyon, implant kökü kemiğin dış korteksine yerleştirildiğinde otuz dereceye kadar bir açıyla yapılabilir, böylece çenenin ender bulunan kemik dokusunun protez tarafından yüklenmesinin önüne geçilir. Hatta implante edilmiş dişler hemen yüklenebilir. Müdahale tek bir fırsat alır ve böylece iyileşme süresini ve maliyetlerini azaltır.
Baz alınan
Bazal implant, şiddetli kemik kaybı durumlarında sıklıkla son çare olarak anılır ve hasta kemik grefti için isteksiz veya uygun değildir veya aşırı derecede sigara içmektedir. Öte yandan benzersiz tasarımı sayesinde yapay kök hem yatay hem de dikey olarak sabitlenir.
Lazer
Lazer implantının adı, işlem sırasında neşter yerine tıbbi bir lazer kullanıldığı için, prosedürün koşullarını ifade eder. Tıbbi lazer ayrıca implantasyon işleminin iki aşamasında kullanılır. Birincisi, implantların implante edildiği zamandır. Daha sonra kesim medikal lazer ile yapıldığı için sağlam dokulara verilen hasar azalır, böylece iyileşme süreci de daha hızlıdır. İyileşme aşamasından sonraki ikincisi, dişlerin implant köklerine yerleştirilmesidir. Daha sonra, kesmek yerine cerrahi lazer kullanılarak implantı serbest bırakıp kafaya yerleştirir. Lazer cerrahisi, diş eti dokusu için en nazik işlemlerden biridir.
Çıkarılabilir protezler
Çıkarılabilir protez implantları genellikle mini platform implantlarla sabitlenir. Hasta kalan tüm dişlerini kaybetmişse ve kemik kaybı olma ihtimali varsa, tüm dişleri implant ile değiştirmek mümkün değildir.
Ancak bu durumda bile hareketli protez implant ile stabil, kalıcı bir çözüm olasılığı vardır. Protez, genellikle protezin tam olarak sabitlenmesi için yeterli olan çene kemiği başına 2 veya 4 implant kökü gerektirir.
Dental Tourism düşünen hastlarımız öncesinde bizimle iletişime geçebilir.