Kanal Tedavisi İle İlgili Bilgiler

kanal tedavisi

Kanal Tedavisi ; Hastalarımızın çoğunun nefret ettiği en korkunç diş prosedürlerinden biridir. Ancak, doğru ve iyi yapılırsa, diğer diş prosedürlerinden daha zor veya acı verici olmadığını bilmek önemlidir. Birçok hasta kök kanal tedavisinin ne olduğunu soruyor ?, Neden kök kanal tedavisine ihtiyacım var ?, Kök kanal tedavisine ihtiyacım olup olmadığını nasıl bilebilirim? Kanal tedavisi sırasında ne yaparsınız? Ve daha fazlası. Bu yüzden kök kanal tedavisine adım adım yardımcı olacak bir dişçinin bakış açısıyla biraz ışık tutacağımı düşündüm. Peki kök kanal tedavisi nedir? Kök kanal tedavisi, dişin çürümesi ve dişin sinir ve kök kanalı enfekte olduğunda gerekli olan bir diş prosedürüdür. Kök kanal tedavisi (kısaca RCT) olarak da bilinen prosedür, temizlik, ve dişin enfekte olmuş bir sinir veya kök kanalının ilaçlanması ve daha sonra kök dolgusu ile doldurulması. Tedavi olmadan diş içindeki kan damarları ve sinirler ciddi şekilde enfekte olur ve o zaman irin ve apse oluşur. Kök kanal tedavisinden sonra diş hekiminizin dişe uzun süreli koruma sağlamak için bir taç yerleştirilmesini tavsiye etmesi oldukça yaygın olabilir.

NEDEN KÖK KANAL TEDAVİSİNE İHTİYACIM VAR?

Kök kanal tedavisinin ne olduğunu ve neden buna ihtiyacımız olduğunu tam olarak anlayabilmemiz için önce bir dişin yapısında farklı parçalar olduğunu anlamamız gerekir.

  1. Emaye – bir dişin üst kısmını kaplayan sert tabaka. Emaye gerçekten sert ve yoğundur ve dişin ve posayı dış ortamdan korur.

  2. Dentin – bu emayenin altındaki katmandır ve dentin diş yapısının çoğunu oluşturur.

  3. Selüloz – bu, sinir ve kan akışını içeren dişin ortası veya içidir. NOT: Kök kanalı , dişin pulpadan uzanan köklerinin içindeki tünellerdir.

Çürümüş veya kırık bir diş tedavi edilmezse, bakteriler kök kanalına girer ve sinir enfeksiyonuna neden olur. Bazen sinirin enfeksiyonu o kadar şiddetlidir ki ağızda bir apse oluşur. Diğer zamanlarda, kök kanal tedavisi gerektiren bir dişten herhangi bir ağrı veya rahatsızlık fark etmeyebilirsiniz. Dişiniz kök kanal tedavisine ihtiyaç duyduğunda, diş çürümesinden gelen bakteriler dişin o kadar derine inmiş demektir ki, dişin kök kanalındaki sinirler ve kan akışı tehlikeye girer. Pulpada bakteriyel bir enfeksiyon vardır (dişin sinir ve kan akışı).

Bir dişin hamuru ve kök kanalı bakteriler tarafından tehlikeye atıldıktan sonra, dişi yönetmek için sadece 2 seçenek vardır

  1. Dişi çıkarın veya çıkarın

  2. Dişi tutmak ve kaydetmek için kök kanal tedavisi uygulayın

DİŞİ TEDAVİ ETMEZSEM NE OLUR?

Şiddetli ağrı ve rahatsızlık, dişin tedavi edilmemesi sorunlarından biri olacaktır. Tedavi olmadan diş içindeki kan damarları ve sinirler ciddi şekilde enfekte olur ve o zaman irin ve apse oluşur. Bir apse, enfeksiyonun birikmesi nedeniyle genellikle kök kanalının sonunda bulunan irinle şişer. Apse o kadar ciddi olabilir ki yüz, göz veya boyun çevresinde şişmeye neden olur. Bu durumlarda doğrudan hastaneye gitmeniz gerekebilir. Dişin tedavi edilmemesinin diğer problemleri, dişin kökleri çevresindeki kemik kaybını içerir.


Bir apse, enfeksiyonun birikmesi nedeniyle genellikle kök kanalının sonunda bulunan irinle şişer


KÖK KANAL TEDAVİSİNE İHTİYAÇ DUYAN BİR DİŞİN YAYGIN BELİRTİ VE BULGULARI NELERDİR?

  • enfekte dişe bitişik diş etlerinden apse oluşturma veya irin çıkması

  • bir dişe özgü şiddetli ağrı ve ağrı

  • dişte yiyemez veya çiğneyemezsin

  • hem sıcak hem de soğuk yiyeceklere ve içeceklere karşı yüksek hassasiyet

  • sadece yemek ve içmekle tetiklenmeyen kendiliğinden ağrı

KÖK KANAL TEDAVİSİNİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPABİLİRİM?

  • günde 2 kez ve günde diş ipi ile

  • düzenli kontrol ve temizlik için her 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret edin. Düzenli bakım büyük arızaları önler

  • Diş hekiminiz size doldurulması gereken bir dişte çürük olduğunu söylüyorsa, doldurmayı tamamlamak için lütfen kendinizi ayırın. Diş çürümesinden ne kadar uzun süre ayrılırsanız, bakterilerin kök kanal tedavisine yol açan siniri yayma ve enfekte etme şansı o kadar yüksek olur.

  • Kök kanalının maliyetinin, doğal dişinizi ağzınızda saklamak ve tutmak için değer vereceğiniz şey olduğunu anlamak önemlidir.

  • Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, düzenli olarak diş ipi kullanmak ve düzenli temizlik için her 6 ayda bir yerel diş hekiminizi ziyaret etmek, bir kök kanalına sahip olmaktan çok daha az maliyete yol açacaktır. Diş Teli İstanbul

KÖK KANAL TEDAVİSİ GEREKTİREN BİR DİŞİ DÜZELTMEK İÇİN ANTİBİYOTİK ALABİLİR MİYİM?

Antibiyotik almak enfekte olmuş bir siniri düzeltmek için bir seçenek değildir, çünkü diş kendi küçük ekosistemindedir ve bu nedenle aldığımız antibiyotikler dişi bakteriyel enfeksiyondan iyileştirmek için kök kanalına ve pulpaya ulaşamaz. Antibiyotiklerin yardımcı olabileceği tek durum, enfekte diş ile ilişkili bir apse olabileceği veya ateş yaşıyorsanız gerçekten derin enfeksiyonlardır. Solunumunuzun tehlikeye girdiği veya şişliğin çok büyük ve ağrılı olduğu herhangi bir durum varsa, lütfen derhal diş hekiminize veya doktorunuza başvurun. İmplant Tedavisi

Kök kanal tedavisi prosedürleri sırasında antibiyotiklerin her zaman kullanılmamasının bir başka nedeni, kök kanal tedavisi sürecinin, öncelikle dişin içindeki bakterileri çıkarması gereken şey olmasıdır.

KÖK KANAL TEDAVİSİ PROSEDÜRLERİ SIRASINDA NE OLUR?

Bir dişte kök kanal tedavisini gerçekleştirmek ve bitirmek için 3 aşama vardır. Kök kanal tedavisi çok ayrıntılıdır ve uzun bir süreç olabilir, ancak tedavinin her adımı, yeniden enfeksiyon riskinin en aza indirilmesini sağlamak için yapılır ve böylece hastalarımız en iyi klinik sonuçları alır. Adımların bir özeti aşağıdaki tabloda gösterilmektedir

Sahne Açıklama
Aşama 1 – Yok Etme Kauçuk baraj ve kelepçe yerleştirilir. Küçük dosyalar siniri çıkarmak, enfeksiyonu kontrol etmek, diş tedavisi için kök kanalının ilk temizliğini yapmak için kullanılır. Dişin karmaşıklığına bağlı olarak 20-45 dakika sürebilir
Aşama 2 – Enstrümantasyon Kauçuk baraj ve kelepçe yerleştirilir. Bakterilerin kontrol edilmesini ve dişlerin ağrısız olmasını sağlamak için kök kanalının ayrıntılı temizliği. Dişin karmaşıklığına bağlı olarak 30-60 dakika sürebilir
Aşama 3 – Obtürasyon Kauçuk baraj ve kelepçe yerleştirilir. Obturasyon, diş tamamen ağrısız olduğunda yapılır. Kök kanallar, kök kanal tedavisini tamamlamak için mühürlemek için özel gutta perka materyali ile doldurulur. Dişin karmaşıklığına bağlı olarak 30-60 dakika sürebilir

  1. Yok etme: Bakteriyel enfeksiyonu kontrol etmek için ilk temizlik.

    a) Hasta Seven Hills’deki diş kliniğimize ağızda kötü diş ağrısı veya apse ile girer çünkü dişin posası enfekte olur.

    b) Vurmalı, palpasyonlu ve soğuk testlerle ve röntgenli diş için tanı konur.

    c) Dişin kök kanal tedavisi gerektirdiği onaylandıktan sonra, sizi ilgili adımlar ve maliyetler hakkında bilgilendireceğiz.

    d) Kök kanal tedavisine devam ederseniz, 1. Adım: Çıkarmaya başlarız

    e) Dişiniz uyuşmuş ve dişin etrafına lastik bir baraj ve kelepçe yerleştirilmiştir. Kauçuk baraj dişi izole eder ve tükürükten temiz tutar, ancak prosedür sırasında kullandığımız küçük aletlerin ağzından düşmesini de önler ( Bkz. Şekil 4 )

    f) Kauçuk baraj ve kelepçe yerleştirildikten sonra, kök kanalı küçük dosyalarla temizlemek için dişin üstünde küçük bir açıklık yaparız ( Bkz. Şekil 4 )

    g) Bakterileri yok etmek için dişi antibakteriyel solüsyonlarla durulayın

    h) İlacı dişin içinde bırakırız ve Adım 2: Enstrümantasyona kadar üstüne geçici bir dolgu yerleştiririz

    i) Genellikle Adım 1: Çıkarmadan sonraki ilk 24 saatte biraz artık ağrı olabilir, ancak ağrı ve şişmenin çoğunluğu 24 saat sonra azalmış olmalıdır.

  2. Enstrümantasyon: Kapsamlı temizlik ve ilaç

    a) Hasta genellikle Adım 1: Eksizleşmeden 1-2 hafta sonra gelir. Bazı durumlarda, aynı randevuda Kök Kanal Tedavisinin 1. ve 2. Adımlarını yapabiliriz, ancak bunun mümkün olup olmadığını size bildiririz.

    b) Adım 2: Enstrümantasyon esas olarak Adım 1: Çıkarma ile aynıdır, ancak kök kanallarının temizlenmesi ile daha ayrıntılı olacağız, böylece kök kanallarındaki kalan tüm bakterileri ve enfeksiyonu ortadan kaldıracağız.

    c) Kök kanalının uzunluğunun ölçümlerini de alacağız ve uzunluğu onaylamak için röntgen çekeceğiz. Kök kanalının tüm uzunluğunun temizlenmesini ve doldurulmasını sağlamak,

  3. Obtürasyon: Kök kanalının doldurulması

    a) Bakterilerin ve enfeksiyonun kontrol altında olduğundan emin olduktan sonra (dişte ağrı veya rahatsızlık belirtileri ve semptomları yok), kök dolgusunu yerleştirebiliriz

    b) Kauçuk barajı ve kelepçeyi dişe yerleştiririz, dişi antibakteriyel çözeltilerle yıkarız, dişi kuruturuz, Gutta Percha’yı (kauçuk noktaları) kök kanallarına yerleştiririz ve kökün uzunluğunu uzattıklarından emin oluruz kanal. Sonra Gutta Percha’yı kök kanallarının içine mühürlemek için ısıtırız

    c) Gutta Percha yerleştirildikten sonra, sonraki adımların ne olduğuna bağlı olarak ya geçici bir dolgu ya da diş üzerinde kalıcı bir dolgu yapacağız.

Rate this post
Leave comment

Mecidiyeköy

Şişli, İstanbul

0 544 856 8116

Telefon & WhatsApp

Çalışma Saatlerimiz

P.tesi - C.tes: 09:00 - 19:00

Mail

bilgi@estetikdentalimplant.com
× WhatsApp