Türkiye’de Ortognatik Cerrahi ; Alt çeneniz çok uzun ya da çok kısaysa , bu durum üst dişlerin çok fazla öne çıkmasına ya da alt dişlerin üst dişlerin önüne geçmesine neden olur . Çenenin bir tarafı diğer tarafına göre daha uzun olabilir ve bu durum yüz asimetrisine neden olabilir. Eğer böyle bir şey fark ederseniz bu tip çene bozuklukları konusunda deneyimli bir uzmandan yardım almalısınız.
Türkiye’de Ortognatik Cerrahi Tedavi Süreci
Ortodontist ile konsültasyon
Öncelikle sizinle istişare için görüşeceğiz. İlk randevunuzda uzman ortodontistiniz dişlerinizin, diş etlerinizin ve kemik yapınızın kapsamlı bir muayenesini yapacaktır. Fotoğraf ve röntgen çekip kapsamlı bir değerlendirme yapacağız. Ortodontist ayrıca tedavinin özelliklerini, karmaşıklığını ve kararlılığını da tartışacaktır.
Cerrahla konsültasyon
Uzman ortodontist ile görüşmenizin ardından ilk randevuda toplanan tüm bilgilerin yer aldığı bir rapor cerraha iletilir. Daha sonra size ortognatik cerrahinin ayrıntılarını anlatacak ve prosedürü anladığınızdan emin olacak ağız cerrahınızla bir görüşme yapacaksınız.
Taahhüt tartışması
Bu tedaviyle ilgili son kararı vermeden önce, bağlılık düzeyini tartışmak ve hayatınızı değiştirecek bu yolculuğa çıkmaya hazır olup olmadığınızı ölçmek için uzman ortodontistiniz ve cerrahınızla bir kez daha görüşeceksiniz.
Ayrıca yarık damak gibi doğumsal durumların tedavisinde de kullanılmaktadır. Ortognatik cerrahiye genel olarak düzeltici çene cerrahisi adı verilir.
Ortognatik Cerrahi, tıkanıklık, burundan nefes alma, yüz ifadesi ve gülümseme, horlama, uyku apnesi gibi birçok orofasiyal fonksiyonun düzeltilmesine katkı sağlayabilir.
Çene hizalama sorunları uzun süreli rahatsızlığa neden olabilir, yemek zamanlarını sıkıntılı hale getirebilir ve çoğu zaman yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir.
İlk ortodontik tedavi
Tedaviye başladığınızda, ilk aşama 9 ila 12 ay arasında sürecektir; bu süre zarfında dişleriniz, ameliyatın gerçekleşebilmesi için uygun şekilde konumlandırılacak şekilde diş telleri ile hareket ettirilir. Ayarlamalar için yaklaşık her 5 haftada bir ortodontistinizi göreceksiniz. Bu ilk tedavinin son 3 ayı boyunca ortodontistiniz dişlerinizin ölçülerini toplamaya ve dişlerinizin örnek modellerini oluşturmaya başlayacaktır. Bu modellerin kopyaları da cerrahınıza gönderilir. Uzmanlardan oluşan ekip, ameliyatı sanal olarak gerçekleştirmek ve işlerin nasıl gittiğini görmek için modelleri kullanıyor.
Ameliyat
Dişleriniz en uygun pozisyona geldiğinde ameliyat gerçekleşecektir. O zamana kadar cerrahınız ve ortodontistiniz, ameliyatınızı dişlerinizin modelleri üzerinde birkaç kez gerçekleştirmiş olacak ve mümkün olan en hızlı ve en güvenli prosedürü sağlamak için gerçek ameliyat sırasında yapmaları gereken her hareketi önceden tahmin etmiş olacaklardır. Ameliyat sırasında tamamen uykuda olacaksınız ve ameliyatın türüne bağlı olarak bir veya iki gün hastanede kalacaksınız. Ameliyattan hemen sonra (yaklaşık bir ay boyunca), dişlerin ve çenelerin iyileşmesini ve son pozisyonunu izleyecek olan cerrahınız veya ortodontistiniz ile haftalık randevularınız olacaktır.
Ameliyat Sonrası ve İnce Ayar
Ameliyat sonrası bakım, ameliyatın kendisi kadar önemlidir! Ortognatik cerrahiden sonra hastalara genellikle tamamen sıvı içeren bir diyete başlarız. Zamanla yumuşak gıdalara geçilir, ardından sert gıdalara geçilir ve hastanın buna hazır olduğundan emin olduğumuzda normal diyet uygulanır. Ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak için beslenme çok önemlidir.
Hazır olduğunuzda, dişlerinizin konumunu hassas bir şekilde ayarlamak ve mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için diş telleri 6 ila 12 ay daha kullanılır.
Saklama süresi
Tedavinizin sonunda dişleriniz ve kapanışınız uygun şekilde ayarlandığında diş tellerinizi çıkaracağız. Elde edilen sonuçların kalıcılığını sağlamak ve tekrarını önlemek için sabit bir tutucu yerleştireceğiz. Sabit tutucu, üst ve alt ön dişlerin arkasına bağlanan ince bir teldir. Onları bir arada tutar ve hareket etmelerini engeller; orada olduğunu asla bilemezsiniz!
Ayrıca gece boyunca giymeniz için size çıkarılabilir bir tutucu seti de sağlayacağız. Çıkarılabilir tutucular dişlerinizin üzerinden geçen şeffaf ince hizalayıcılardır. Dişlerinizin hareket etmesinin önlenmesine yardımcı olacak ve elde edilen sonuçları etkileyebilecek gıcırdatma ve kuvvet uygulamanızı önleyecektir.
Çenelerin ve dişlerin yanlış hizalanmasının belirtileri ne zaman ortaya çıkmaya başlar?
Zamanla değişen bir şey olduğu için birçok ebeveyn, çocuklarında yüz asimetrisi veya yetersiz kapanış fark eder ve büyüme ve gelişmeyi izlemek için erkenden görülmeleri onlar için iyidir. Hastalar gençse genellikle çene büyümesini artırmaya çalışırız. Büyümüyorlarsa veya çok hızlı büyümüyorlarsa, kilit aşamalarda kayıt almak iyidir. Bu bilgi ameliyatın zamanlamasına ince ayar yapılmasına yardımcı olur. Farklı insanlarda farklıdır ve elbette kızlarda ve erkeklerde farklıdır.
Ortognatik cerrahi nasıl yapılır?
Ortognatik cerrahi hasta uykudayken yapılır ve genellikle tek çene cerrahisinde bir gece, çift çene cerrahisinde ise iki gece hastanede kalmayı gerektirir . Tipik olarak hastalarımızda, cerrahımızın uzmanlığı nedeniyle küçük şişliklerle birlikte yüksek bir başarı oranına sahibiz.
Ortognatik cerrahi sonrası iyileşme süreci nasıldır ve sonrası nasıl bir bakım gerektirir?
Randevular genellikle tedavinin başlangıcından itibaren beş haftada bir yapılır. Hasta ameliyat olduktan sonra, iyileşmeyi ve dişlerin ve çenelerin son konumunu izlemek ve etkilemek için genellikle yaklaşık dört hafta boyunca her hafta onları görmeye başlarız. Hasta bir hafta boyunca yumuşak bir diyet uygular, makarna, omlet gibi yiyecekler tüketir ve ardından iki ila üç hafta içinde yavaş yavaş normal beslenmeye döner.
Türkiye’de Ortognatik Cerrahi Tedavisi, siz Türkiye’ye gelmeden bütün tedavi planlamanız yapılmaktadır. Tedavi süreniz, hastane süreci, konaklama ve havaalanı transferini planlamaktayız.